onsdag 28 mars 2012

Till offer åt Molok av Åsa Larsson

Det fanns en tid när jag läste hur mycket deckare som helst men nuförtiden är det sällan något som lockar. Det är som att jag är mätt på hela genren. Men det finns några deckarförfattare som jag fortfarande läser så fort de kommer med en ny bok och Åsa Larsson är en av dem.

Till offer åt Molok är den femte boken med kammaråklagare rebecka Martinsson som huvudperson. I boken hittas en kvinna mördad med hötjuga. Hennes sjuåriga barnbarn har troligen sett något i samband med mordet men kan eller vill inte berätta något. Rebecka Martinsson blir utmanövrerad från fallet av en karriärshungrig kollega men gräver vidare på egen hand och inser att misstänkt många i den mördade kvinnans familj har dött under oklara omständigheter. Parallellt med historien i nutid berättas om en kärlekshistoria i början av nittonhundratalet som ger återverkningar i framtiden.

Jag tycker att de bästa deckarna är de där man inte bara vill veta vem som är mördaren. Jag vill gärna att författaren verkligen berättar en historia och inte bara beskriver händelser rätt upp och ner i ett långdraget referat från mord till infångande av mördare och där  tycker jag Åsa Larsson lyckas. Jag bryr mig om hur det går för Rebecka Martinsson och de som finns runt omkring henne och det är dem jag saknar  när boken är slut.

måndag 26 mars 2012

The Hunger Games

I helgen var jag på bio tillsammans med Linnéa och Viola och såg The Hunger Games. Linnéa är ett äkta fan av böckerna och såg filmen med en kompis redan på smygpremiären i torsdags men hon tyckte den var så bra att hon inte var nödbedd när Viola ville se filmen på lördagen. Sen frågade Linnéa om jag ville följa med och det ville jag förstås.

Jag tycker nästan alltid det är lite nervöst att se en film som baseras på en bok som jag tycker om. Kommer karaktärerna och miljöerna se ut som jag har tänkt mig dem? Vad har förändrats i filmen jämfört med boken? När det gäller just The Hunger Games fanns också frågan: hur kommer allt våld att skildras? Det är ju inte direkt en gullig historia som ska berättas.

The Hunger Games utspelar sig i det framtida landet Panem som ligger i det som en gång var USA. Landet är uppdelat i tolv fattiga och förtryckta distrikt som slavar för att förse huvudstaden och landets elit med lyx och överflöd. I huvudstaden finns även presidenten som styr Panem med järnhand. För att hålla folket i schack och påminna dem om deras maktlöshet så anordnas varje år det som kallas Hungerspelen. En flicka och en pojke mellan tolv och arton år från varje distrikt lottas varje år att delta i ett gladiatorspel på liv och död där det bara finns en segrare. Spelen utspelar sig på en jättelik utomhusarena som ändras varje år. Allting direktsänds i tv och hela Panems folk är tvingade att se på.

Huvudpersonen i The Hunger Games är Katniss som bor i distrikt nummer 12, det fattigaste och mest avlägsna distriktet i Panem. Katniss anmäller sig som frivillig att delta Hungerspelen när lotten faller på hennes älskade lillasyster. Den andre deltagaren från distrikt 12 blir Peeta som är son till bagaren i staden. Tillsammans blir de förda till huvudstaden för att tränas och visas upp inför spelen. För huvudstadens befolkning är Hungerspelen inte en kamp på liv och död utan ren underhållning och de deltagare som lyckas få publikens gunst kan få sponsorer som hjälper dem under själva spelen.

Hur är då filmen i jämförelse med boken? Jag tycker man har lyckats få med det mesta, även om det blir lite mer ytligt. Boken har Katniss som berättarröst och det gör ju att det där går att följa hennes tankar och känslor kring spelen och de övriga deltagarna på ett sätt som inte är möjligt i filmen. Något jag tycker blir nästan ännu starkare i filmen än i boken är däremot det obehagliga i Hungerspelen som underhållning när man får se hur spelledaren sitter med sina assistenter i ett kontrollrum med kameror på alla deltagare och spelplanen som en digital karta där det går att skicka olika hemskheter på deltagarna med en knapptryckning.

Jag tycker absolut att The Hunger Games är en film värd att se. Jag rekommendar att läsa böckerna också för då förstår man filmen ännu bättre och så slipper man ju vänta på nästa film för att få veta fortsättningen.

måndag 19 mars 2012

Artificiell ointelligens

På Coop vid jobbet har de kassor där man får scanna varorna själv. Förut hade påsarna också en ean-kod men inte längre. Nu måste man välja plastkasse bland varor som inte har någon kod. Därefter undrar apparaten hur det kommer sig att man inte vill packa varan. Jag letar förgäves efter knappen för att kunna svara "För att det är den jag ska lägga de andra grejerna i puckomaskin!"

posted from Bloggeroid

Mysigast när de är sjuka?

Jag har ju skrivit förut om att jag inte riktigt begriper mig på min rumskollega på jobbet. Idag var återigen ett sådant tillfälle. Hon frågade om förra veckan när jag var sjuk och jag sa att Flora fått influensa och var hemma hon med. Då säger kollegan på fullt allvar: "Det blir så fin samvaro när man är hemma sådär. Barn är ju som mysigast när när de är sjuka. De är så lugna då."

För mig känns det som en väldigt konstig sak att tycka att ens barn som mysigast när de mår dåligt.

Jag hörde en gång att i djurparker så låter man ibland arter med olika beteenden dela bur. Att leva med en art som inte beter sig som de själva bjuder på överraskningar och motverkar leda. Jag kan tänka mig att känslan är lite samma som jag har alltsomoftast med min rumskollega.

posted from Bloggeroid

fredag 16 mars 2012

Musik för brustna hjärtan

Jag brukar inte gilla Maskinen men den här låten (och tillhörande video som garanterat inte kommer länkas från hovets hemsida) tycker jag är helt underbar. Jag tycker det är humor att låten är själva antitesen till det försonliga i Lisa Ekdahls orginalsång. Jag tänker mig att om man varit tillsammans med en skitstövel så kan man lyssna på den ena eller den andra låten efter sinnesstämning och känna sig stärkt.


Mera pyssel

Flora mår mycket bättre. Hon har fortfarande hon lite feber men är piggare än igår.

Efter att ha tovat fågeln igår så blev jag sugen på att pröva på att göra något mer efter eget huvud, så jag freestyle-gjorde en liten mus till Flora. När Lilly kom hem blev hon lite avundsjuk så jag har lovat göra en till henne också. Det kommer sluta med att jag får köpa ny sån där ull till Flora för jag har använt så mycket av hennes...

posted from Bloggeroid

Mat, ett laddat ämne

I DN går just nu en artikelserie om vår syn på mat. Jag tycker den är väldigt intressant för den belyser hur laddat mat är som ämne. Jag upplever att många människor har starka åsikter om hur och vad man bör äta på ett sätt som jag inte minns att det var för kanske tio år sedan. Eller så kanske det är så att folk blir mer upptagna av vad de stoppar i sig med åren, vad vet jag.

Jag har personligen lite svårt för människor som missionerar om en viss sorts kost och som är av uppfattningen att det bara finns en sorts diet som passar alla. Det tror inte jag att det gör. Jag tror absolut det finns människor som det passar jättebra för att äta enligt LCHF, GI eller nästan vad som helst men jag tror också att människor är olika och kan behöva olika typer av mat.

Själv äter jag nästan all sorts mat och det kan ju också vara provocerande. Kolhydrater är ju just nu mat-boven nummer ett men jag äter ris, pasta och bröd. Det händer att människor talar om för mig hur dåligt det är (gärna samtidigt som man sitter och äter). Det fanns en period när allt skulle vara fettfritt men jag åt smör och vispgrädde och då fanns det folk som ojade sig om det. Grejen är att jag äter som jag mår bra av, lite av varje, och det funkar för mig men bara för att det gör det så säger jag inte att andra ska göra som jag.

torsdag 15 mars 2012

Rapport från sjukstugan

Det verkar äntligen som jag håller på att bli frisk. Fortfarande lite förkyld men ingen feber idag. Hurra för det.

Flora däremot vaknade i morse och hade fortfarande över 38 graders feber så det blev ingen friluftsdag med skidåkning för henne. Hon var jätteledsen.

Det verkar ändå vara på väg åt det bättre även för Flora för hon var piggare idag än igår och ville att vi skulle hitta på något, så vi plockade fram ett pysselkit hon fick i födelsedagspresent. Det är från Panduro och innehåller material för att göra färgglada fåglar i tovad ull. Så här ser de färdiga fåglarna ut:

För att göra fåglarnas kroppar så  tovar man ullen runt en  frigolitkula.
Floras fågel...
Och min.
posted from Bloggeroid

onsdag 14 mars 2012

En hemmabagares outgrundliga logik

Min man (som kollar på Jamie Oliver på tv): Jag är verkligen sugen på att prova på att baka hårt bröd.
Jag: Varför gör du inte det då? (Vi pratar ändå om mannen som har två olika surdegar på gång i kylen)
Min man: Jag vågar inte riktigt.
Jag: Vad är det värsta som kan hända?
Min man: Att brödet blir...torrt...och hårt?

Bara stöldgods?

Består hela andrahandsmarknaden för begagnade cyklar av stulna cyklar? Vi försöker just nu hitta en begagnad cykel i damstorlek till Linnéa och den ena säljaren verkar mer suspekt än den andra.

Sjukt

Det  är rena sjukstugan hemma. För två veckor sedan var Lilly sjuk. Nu är både Flora och jag hemma. Förra veckan gjorde jag som jag egentligen verkligen inte förespråkar och var på jobbet med både ont i halsen och från mitten av veckan feber. Det kändes helt enkelt för pinsamt att vara sjuk för jag har haft jag vet inte hur många sjukdomsvändor med en eller två dagar här och där med feber och ont i halsen och bihålorna denna vinter. Mitt hopp var att tillfriska under helgen men febern vägrade ge med sig, så nu har jag varit hemma från i måndags för att bli frisk en gång för alla. Från igår fick jag sällskap av Flora som nu har närmare 39 graders feber men som fortfarande hoppas tillfriskna mirakulöst till i morgon när hon har friluftsdag med skolan och de ska åka till Romme och åka skidor. Jag hoppas också stenhårt på att vara ordentligt frisk till i morgon. Det är helt hopplöst  att hålla på så här.

lördag 10 mars 2012

Vårkänsla med blommor

Jag ska erkänna: jag är helt kass med krukväxter. Bättre att arrangera lite snittblommor.

posted from Bloggeroid

torsdag 8 mars 2012

Internationella kvinnodagen

Känner mig lätt uppgiven idag eftersom mitt intryck är att internationella kvinnodagen i Sverige alltmer börjar förvandlas till "Uppvakta-en-kvinna"-dagen. Det passar säkert både blomsterhandeln och alla dem som av olika anledningar inte tycker att jämställdhet ur ett kvinnoperspektiv är något som överhuvudtaget behöver uppmärksammas.

Jag kan på sätt och vis förstå att om man sitter i den sits att man tillhör den halva av mänskligheten som utgör normen, dvs är en man, så kan det kännas hotfullt och allmänt jobbigt om den andra halvan vill ha samma rättigheter som man själv. Då ligger det kanske nära till hands att inta någon av följande positioner:
Förnekande
Det finns överhuudtaget inget problem. Kvinnor och män har helt lika förutsättningar och mäts efter samma måttstock och har kvinnor lägre lön eller är underrepresenterade i maktpositioner så beror det helt enkelt på att de inte är tillräckligt bra.
Förlöjligande
Det är klart kvinnor vill ha lika mycket betalt som männen men sen vill de ändå att mannen ska betala på krogen och hålla upp dörrar. Och hela den här jämställdhetsgrejen, är det meningen att män ska föda barn också för att kvinnorna ska bli nöjda?
Hävda orättvisa 
Typiskt att kvinnor ska uppmärksammas med en egen dag. Männen då? Var är den internationella mansdagen?
Vi män är minsann också diskriminerade men det är det då ingen som bryr sig om!
Hävda biologi
Kvinnor är genetiskt betingade att vara hemma med barn och män är av naturen skapade för att slå ihjäl mammutar och släpa hem byten till familjen. Det är naturens ordning och inget man bör ändra på.

I alla ovanstående fall tycker jag att man har missat det fundamentala med jämställdhet: att alla ska få samma möjligheter, oavsett kön. Om man nu är så övertygad om att kvinnor har exakt samma möjligheter som män i arbetslivet, varför finns det då till exempel ett motstånd emot ett anonymiserat urval när tjänster ska tillsättas? Om kvinnor verkligen har lägre kompetens så borde ju ett sånt förfarande inte vara till nackdel för några män. Jämställdhet innebär inte heller att samtliga individer måste göra precis samma sak i alla lägen. Det kan vara onödigt komplicerat för män att föda barn men det bör inte vara fysiskt omöjigt för män att ta ut mer föräldraledighet, vilket skulle göra män i föräldrabildande ålder till en lika säker eller osäker arbetskraft som kvinnor i samma ålder. Och med utjämnade löneskillnader så skulle vi säkert slippa argumenten om att familjer inte har råd att mannen är hemma för att han tjänar mest. Till de män som känner sig diskriminerade bör ju alla steg mot att kvinnor och män verkligen får samma förutsättningar vara välkomna. Det innebär ju att även mansrollen blir friare. Till alla vänner av naturens ordning har jag bara en fråga: hur kan det komma sig att det är just vid mammutjagarfasen människan antas ha varit mest i fas med tingens ordning? Kan man i så fall inte lika gärna hävda att vi aldrig borde lämnat träden eller klivit upp ur havet?


tisdag 6 mars 2012

När maten talar för sig själv

Jag vet inte hur det är med er men själv föredrar jag att grönsakerna håller tyst....

posted from Bloggeroid

måndag 5 mars 2012

Sångfågel på menyn?

Tittade på veckans recept i ett av alla reklamblad som dimper ner i brevlådan och vad har de för recept? Ena dagen renskavspyttipanna med gröna ärtor och andra dagen penne carbonara med Pernilla Wahlgren. Kanske är det rent av meningen att man ska förtära Pernilla som en uppladdning till melodifestivalsfinalen på lördag? Men nej tack: jag tror hon är lite seg och frågan är om inte bäst före datum har gått ut också.



posted from Bloggeroid

Hur länge kan man hävda att det är för nytt för föräldrar att förstå?

Efter att ha läst en artikel som kritiserar medias beskrivningar av ungdomars spelvanor i DN igår så funderar jag på hur länge till man kommer kunna hävda att datorspelande är ett ungdomsfenomen som vuxenvärlden står helt oförstående inför för att det är så "nytt".

Datorspel i olika former har trots allt funnits ett bra tag nu. Själv har jag sedan tonåren spelat mig igenom allt från diverse amigaspel, gamla FPS-spel som Castle Wolfenstein och Doom för att nu sedan länge mest vara en WoW-spelare. Jag lär ju knappast vara den enda föräldern idag som har erfarenhet av den sociala gemenskap som finns i ett onlinespel eller som kan känna igen viljan att bli bättre, få ha ihjäl svårare bossar och kunna glänsa med bättre grejer.

Att spela datorspel är inget som man automatiskt slutar med för att man blir vuxen och idag borde ganska många föräldrar ha egna erfarenheter av spelande. Därför tycker jag det är konstigt om föräldrar fortfarande ska beskrivas som helt handfallna och komplett oförstående.

Sen handlar det ju om att göra saker med måtta, så att inte spelandet tar över hela livet men det är varken ett specifikt tonårsproblem eller ett vuxenvärlden-begriper-inte-spel-problem.
posted from Bloggeroid