torsdag 9 februari 2012

Logopeden

I måndags var jag hos logopeden med Lilly för att bedöma hennes tal. Hon pratar ju men om man jämför med andra barn i hennes ålder så pratar hon otydligt och när vi började på dagis i höstas så föreslog personalen att vi skulle kolla upp språkutvecklingen på bvc. Innan besöket hade vi, efter bästa (o)förmåga fyllt i en frågebankett om Lillys utveckling i största allmänhet men svaren diskuterade vi inte när vi var där. I stället började det hela med att Lilly fick titta på bilder. Logopeden frågade efter vad olika saker på bilderna hette och skrev upp uttalet på svaren. Sjuttio ord gick de igenom. Det är rätt många. Sen läste logopeden olika meningar och till varje mening fanns tre bilder att välja mellan och så fick Lilly peka på den bild hon tyckte stämde bäst med var logopeden just sagt. Det var många bilder och meningar där med och på slutet så märktes det att Lilly blev lite trött på allihop.

Logopeden kunde/ville inte ge något mer djugående utlåtande på en gång men hon sa att det märks att Lilly har svårt med långa ljud som fffff och sssss. Även g och k kan vara svåra ibland (vilket logopeden sa att det beror på att det är ljud som ligger långt bak i munnen och som det kan vara svårt för barn att se hur man gör).

Vi ska besöka logopeden igen åtta gånger under våren för att talträna och så ska vi göra tungmassage med eltandborste på Lilly. Tungmassagen är till för att Lilly ska bli mer medveten om sin tunga och musklerna som finns där och på så sätt komma igång att använda tungan mer när hon formar ord. Logopeden sa att tungan är ju inget man direkt tänker på att använda och för en del barn kan det bli så att när de börjar prata så hänger inte tunganvändningen riktigt med. Då är det bra med massage för att komma ihåg att den finns. Så nu kör vi med eltandborste i olika mönster på Lillys tunga varje dag. Jag var lite orolig att det skulle möta motstånd men hon verkar tycka att det är helt okej och lite roligt när det kittlar på tungan.


3 kommentarer:

  1. Oj det låter som en lång session. Förstår att Lilly blev lite trött där i slutet. Men det verkar ju vara bra. Alltid skönt att ha någon forma av program att köra efter och se ifall saker och ting förändras. Logopeder, om de är bra, brukar veta en massa tricks och övningar. Några av mina bästa vänner har barn med Down syndrom och de har fått väldigt bra hjälp av logopeder!
    Lycka till med tungborstningen! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror det är jättebra att få lite hjälp på traven med språket. Så vi kör på med tungborstningen!

      Radera
  2. Ha ha, tungmassagen har vi också gjort! Rätt skojigt. Amandas talsvårigheter har hängt ihop med både sen motorik och kort tungband.

    Det kommer säkert lösa sig med lilltjejen!

    Kram Sanna

    SvaraRadera