onsdag 6 juni 2012

Nationaldag

Nationaldagen brukar gå rätt spårlöst förbi i vår familj. Jag tycker ärligt talat att det är lite svårt att veta hur man ska fira. De flesta högtider har ju sina traditioner men nationaldagen är  lite obestämd. Men i år började vi med att måla Floras och Lillys naglar i blågult och sen tog vi  tunnelbanan till gamla stan och gick mot slottet som dagen till ära hade fri entré. Linnéa har kommit i den åldern då det känns ointressant att följa med på de flesta familjeaktiviteter så hon var hos en kompis. På vägen till slottet gick vi in i Storkyrkan och tittade på Sankt Göran och draken. Flora tyckte synd om hästen som draken satt sina klor i magen på och Lilly sa att hon också skulle ha svärd och rädda en prinsessa.

På slottgården köpte Flora och Lilly varsin flagga och sen gick vi och tittade i skattkammaren. Oavsett om man är rojalistiskt lagd eller inte så är det lite pampigt att se alla kronor och andra regalier.
Erik den XIV:s regalier. 
Efter skattkammaren tog vi en snabb titt på slottets representationsvåningar också men tre av fyra började bli hungriga och den fjärde väldigt trött så den trötta fick sätta sig i sin vagn och så gick vi till Kungsträdgården och åt middag. Därefter tänkte vi åka hem men när vi gick ut från Kungsträdgården så började polisen göra avspärrningar och när Flora fick höra att kungen skulle åka förbi på väg ut till nationaldagsfirande på Skansen så var vi tvungna att stanna. Efter en över en halvtimmes väntan kom kungafamiljens kortege äntligen och efteråt var Flora väldigt nöjd över att ha sett kungafamiljen med egna ögon

På hemvägen köpte vi jordgubbar som vi åt med grädde när vi kom hem. Det kändes som en bra avslutning på dagen.

Sverigenaglar. Även använbara till fotbolls-EM.
Sverige, Sverige! 
När kommer kungen egentligen?
Där är han ju! Och drottningen också. 
Prinsessorna och prinsarna åkte i en egen vagn.


Bilden med Erik den XIV:s regalier är från http://www.kungahuset.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar