söndag 6 maj 2012

The Parasol Protectorate series av Gail Carriger

Tänk det viktorianska London, med krinoliner och tebjudningar. Och vampyrer, varulvar, steam punk och en hjältinna utan själ. Klart det är svårt att motstå!

Alexia Tarabotti är en viktoriansk fröken som är född utan själ. Detta tillstånd är dock knappast lika graverande i vardagslivet som det faktum att hon  har en italiensk far, något som för varje sann engelsman är lite suspekt. Alexias själlösa tillståd gör att hon verkar som ett motgift mot allt  övernaturligt som hon kommer i fysisk kontakt med, till exempel vampyrer och varulvar (som något förvånande har för mycket själ, vilket är en del av förklaringen till deras tillstånd). På en tebjudning råkar Alexia ha ihjäl en vampyr som på ett mycket ohyfsat och oväntat sätt attackerar henne när hon precis är i färd med att sätta tänderna i en bit paj. Händelsen blir upptakten till äventyr och mysterier i fem delar med vampyrer med stil, varulvar utan större hyfs (men med en viss ruffig och beroende på månfas även rufsig charm), avancerade mekaniska uppfinningar och inte minst tebjudningar och Drottning Victoria.

Den första delen i serien, Själlös, har precis kommit på svenska men vill man läsa hela serien så finns alla böckerna på engelska och heter då Soulless, Changeless, Blameless, Heartless och Timeless.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar